De câte ori ați văzut pe trasee călători cu rucsacurile pline de echipament montan la vedere, cu căni și sticle de apă care se clatină zgomotos, cu sacii de dormit prinși cu te miri ce, care abia se mai țin de rucsac, sau cu plase atârnate care se plimbă în ritmul pașilor? De multe ori, nu-i așa?

Ei bine, acești munțomani încă nu au învățat cât de mult contează să ai un rucsac de munte simplu și ușor.

Ca să nu fii și tu ca ei, trebuie să cunoști câteva reguli de bază pentru a-ți împacheta cât mai eficient echipamentul.

1. Ia cu tine doar ce folosești

Pare evident, dar vei vedea că e foarte greu să faci asta. În general avem tendința de a fi mult prea prevăzători și de a pune în rucsac lucruri inutile, pe care le folosim în mod obișnuit, dar care pe munte nu-și au rostul. Așa cum nu-și au rostul nici cele 5 tricouri pentru o drumeție de 2 zile.

2. Alege un rucsac de munte potrivit

Cu cât este mai mare rucsacul, cu atât vei fi tentat să-l umpli. Încearcă să alegi rucsacuri de drumeție cât mai mici și să le schimbi doar după ce te convingi că nu ai suficient loc pentru echipamentul esențial.

3. Ține cont de greutatea echipamentului

O persoană de statură normală nu ar trebui să care în spate mai mult de 20-25% din greutatea corporală. La început te vor ține balamalele și poate îți va oferi un soi de satisfacție, dar mai târziu vei suporta consecințele. Deși este mai scump, echipamentul tehnic va reduce foarte mult din greutatea unui rucsac de munte. Astfel nu vei fi pus în situația de a alege ce să lași acasă.

4. Calculează cu atenție cantitatea de apă necesară și renunță la alimentele voluminoase

Până vei învăța care este cantitatea de apă de care are nevoie organismul tău, trebuie să te asiguri că ai în rucsac o rezervă consistentă de lichide și că știi foarte bine unde vei găsi izvoare în traseu. Cu cât cunoști mai bine sursele de apă de pe munte, cu atât vei avea mai puțin de cărat în spate. 

Pe munte arzi mai multe calorii decât în mod obișnuit, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți umpli rucsacul cu mâncare. Ia cu tine alimente cât mai ușoare și alege să le împachetezi în pungi de plastic sau folie de aluminiu, în defavoarea mult prea iubitei caserole.

5. Lasă la îndemână lucrurile de care ai nevoie des

Șervețelele, batoanele, fluierul, bandana, trusa de prim ajutor sunt lucruri la care vrei să ai acces ușor. Cu siguranță nu ți-ar plăcea ca în timpul turei să ai nevoie urgentă de un plasture și să scoți tot echipamentul ca să ajungi la el. Pentru acestea poți folosi buzunarele de pe centura lombară sau capacul rucsacului.

6. Aranjează echipamentul în funcție de greutate

  • Primele lucruri pe care le vei așeza într-un rucsac de munte sunt sacul de dormit și echipamentul folosit mai rar, pentru că nu vei avea nevoie de ele pe traseu. 
  • La mijloc se pun elementele cele mai grele, care trebuie să stea cât mai aproape de spate (bețele de la cort, primusul, mâncarea etc.), urmate de cele cu o greutate medie, în jumătatea dinspre exterior (geaca, hainele de schimb etc.).
  • În partea de sus (capacul rucsacului) vei așeza, așa cum am discutat mai sus, lucrurile de care vei avea nevoie în mod constant și echipamentul ușor.

Unele rucsacuri de munte mai au compartimente în partea de jos sau în exterior, care îți pot oferi un acces suplimentar la echipamentul pe care îl folosești mai des pe traseu.

7. Nu lăsa spațiu liber în rucsac

Ocupă toate locurile din interiorul rucsacului pentru a nu permite echipamentului să se miște. Astfel vei avea bagajul bine centrat pe toată durata drumeției.

8. Limitează echipamentul agățat pe rucsac

Deși sunt câteva piese de echipament montan care nu încap în interior (cum ar fi izoprenul, care se prinde vertical, nu orizontal, cum vedem mai mereu), evită să îți atârni lucruri de rucsac. Acestea se vor agăța de ramurile copacilor sau de vegetația densă, vor îngreuna înaintarea și îți pot pune în pericol siguranța. 

Dacă vrei sa legi o chitară de rucsac, îți recomand să folosești două chingi elastice pentru bagaje (scurte).

9. Reglează chingile pentru a echilibra greutatea

În acest fel echipamentul nu se va mișca și nu va face balans în timpul mersului, va crea un confort suplimentar şi va diminua greutatea percepută la transport. Centura lombară va prelua cea mai mare parte din greutatea unui rucsac de munte, așa că ai grijă s-o alegi pe măsura ta.

 10. Împarte echipamentul folosit la comun

În turele în care vei dormi în camping, vei împărți cortul și primusul cu alți prieteni, așa că cel mai indicat ar fi să le dai și lor să care o parte din lucruri. Trusa de prim ajutor este un alt element folosit de întregul grup... dacă o luăm de acasă, desigur. 😅

Crezi că ai reușit să repecți toți pașii și să-ți pregătești rucsacul perfect? Așează-l în fund, fără să-l sprijini. Stă în echilibru? Felicitări, ai făcut o treabă bună! De acum ai datoria să-i înveți și pe ceilalți, pentru a vă putea bucura împreună de drumeții lipsite de incidente.

”Voi, MUNȚILOR, mândri moșnegi, cununați cu stelele bolții albastre, 

În leagănul vostru de cedri și stânci, dorm toate poveștile noastre.” – Octavian Goga

#HaiCuNoi să #RupemNorma!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul Anterior
Clasificarea traseelor montane
Articolul Următor
Cu cortul în spinare