Într-o zi oarecare la birou îmi trece pe la urechi numele acesta ciudat: Cioclovina. N-ai cum să rămâi indiferent, mai ales că e pronunțat cu o doză destul de mare de entuziasm chiar și de cei mai împătimiți munțomani. Cu toată geografia pe care am mâncat-o pe pâine, nici măcar nu o puteam localiza pe hartă. Și de aici a început totul...
Cioclovina - tărâm plin de legende
Cioclovina e o poveste... O poveste ascunsă în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în Munții Șureanu, unde vei găsi cele mai intense nuanțe de verde, păduri virgine în toate direcțiile, fenomene carstice de suprafață și subteran (chei, doline, peșteri și avene), oameni primitori și gospodari care te vor primi cu brațele deschise și cu bucate tradiționale absolut savuroase.
Dar faima zonei se datorează mai ales monumentelor istorice și etnografice, dar și sistemului de fortificații dacice ascuns în munți. Cu toții am auzit de faimoasa cetate Sarmizegetusa Regia și sigur am mai citit câteva rânduri despre Costești, Blidaru, Piatra Roșie, dar fascinantele legende despre tezaurul dacic și ciudata încărcătură energetică care te însoțește pretutindeni vor rămâne întipărite pe file de poveste și le vei descoperi doar dacă te vei perinda pe cărările pline de mister din Cioclovina.
Mioriticii pe urmele cercetașilor
Doi prieteni se gândeau să fugă în munți câteva zile, pe urmele dacilor din Cioclovina. Și în timp ce se gândeau, vestea a ajuns și pe la alte urechi de munțoman.
9 prieteni plănuiau deja traseele și au început să răspândească entuziasm și nerăbdare. Vorbeau cu atât de mult patos despre tărâmuri fermecate încât au stârnit curiozitate în lumea iubitorilor de munte. Așa că...
23 de mioritici au renunțat la confortul și nebunia din marile orașe și au luat calea muntelui.
În inima parcului am descoperit o locuință tradițională restaurată, transformată în centru cercetășesc, un loc fascinant ”creat de oameni pentru oameni”. E imposibil să nu simți energia locului. Un simplu exercițiu de imaginație te poate transpune în incredibila lume a cercetășiei, unde mii de copii au învățat de-a lungul anilor să trăiască simplu și frumos, în comuniune cu natura.
Profit de ocazie să le mulțumesc tuturor liderilor care sunt ”gata oricând” să contribuie la educarea tinerilor și își rup din timpul lor pentru a ”crea o lume mai bună”.
Gata oricând! Tot înainte
Cercetători de drumuri sfinte
Voi ce-ntrupați în gând și dor
Speranța-ntregului popor,
Din bucurie și lumină
Urziți o inima senină
Și peste a grijilor povară
Cântați un imn de primăvară!
Imnul Cercetașilor - Cincinat Pavelescu
Ce poți să-ți dorești mai mult?
Vreme bună? Am avut, și la pachet cu mult noroc. Companie plăcută? Fu și asta.
Atunci ce ar putea lipsi? Orice tură are o cireașă de pe tort, un element declanșator care înveselește orice conversație, fascinează și răspândește buna dispoziție. În cazul nostru este vorba despre Gherman, un ghid, cercetaș și om excepțional, care a transformat șederea noastră pe tărâmurile de basm din Cioclovina într-o poveste demnă de împărtășit nepoților.
Nici nu ne întorceam bine din trasee că el era deja cu chitara în brațe. Și nu o mai lăsa din mâini până dimineața. Ne e atâââât de dooooor...
Ce e de văzut în Cioclovina?
Complexul carstic Ponorîci - Cioclovina
Rezervația cuprinde 67 de peșteri și avene, cele mai importante fiind Peșterile Cioclovina cu Apă (Ponorîci), Cioclovina Uscată și Valea Stânii. Cei mai curajoși dintre noi se pot aventura și în misterioasa lume subterană, unde pot admira o multitudine de galerii, care mai de care mai ciudate, mărgele de chihlimbar, depozite de guano-fosfați și resturi scheletice. Desigur, comorile peșterilor și poveștile cel puțin ciudate ale localnicilor vor fi la ordinea zilei.
Cetatea dacică Piatra Roșie
Nu departe de locul de campare te așteaptă o cetate enigmatică, înconjurată de prăpăstii amețitoare - Cetatea Piatra Roșie. Aceasta face parte din sistemul de fortificații din jurul capitalei dacice Sarmizegetusa Regia, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO. Deși aici nu vei găsi vestigii impresionante cum au alte cetăți, cu siguranță vei vedea lucruri deosebite, cum ar fi drumul pavat care străbate pădurea, iar amplasarea acesteia, pe un vârf stâncos, îți va oferi priveliști spectaculoase.
Fundătura Ponorului
Denumită și ”Palma lui Dumnezeu”, Fundătura Ponorului este unul dintre cele mai pitorești locuri din țară, fiind foarte des căutat de fotografii de peisaj. Râul Ponor șerpuiește pe fundul depresiunii până când este înghițit de stâncă, formând astfel ponorul. Zona este înconjurată de peisaje de poveste - stâne, cai sălbatici, garduri din lemn, căsuțe tradiționale, căpițe de fân și multă liniște.
Piatra Țâfla
Pentru cei ce vor să vadă o mare de verdeață, presărată cu căsuțele localnicilor și măreția Retezatului în depărtare, trebuie să urce pe Vârful Țâfla. E un traseu scurt, nemarcat, din spatele locului de campare, pe care te sfătuim să-l străbați pentru a admira apusul.
Cetățile Costești - Blidaru - Sarmizegetusa Regia
Cetățile fac parte din cele 6 fortărețe dacice din Munții Orăștie, incluse și ele în Patrimoniul UNESCO. Cea mai impresionantă rămâne capitala regatului dacic - Sarmizegetusa Regia, singura care are drum de acces cu asfalt. Deși cetățile sunt incluse într-un traseu turistic, cu marcaj bun, recomandăm deplasarea cu mașina, pentru a scuti din timp.
Obiectivele prezentate mai sus sunt cele pe care am reușit să le vizităm în 5 zile și pe care le recomandăm cu mare drag. Alte locuri faine pe care le poți vedea în zonă sunt Peștera Bolii și Cheile Băniței, Cheile Crivadiei și Cetatea Fețele Albe, motive în plus pentru noi ca să ne reîntoarcem pe aceste meleaguri.
Mierea de Cioclovina
Dacă nororcul este de partea ta și Gherman are suficient timp liber, pe lângă faptul că va fi un ghid excepțional pe trasee, te va învața o grămadă de chestii faine despre apicultură și vei avea ocazia să deguști miere de calitate, din mană de pin, cu iz de Cioclovina. Nu-i rata poveștile!
Bucate tradiționale
Înainte de a intra în parc trebuie să te oprești în orașul Călan pentru provizii consistente de pâine cu cartofi, cornulețe cu magiun, lașcă (tăiței de casă) și pentru renumiții virșli (cârnați tradiționali). Noi și azi ne mai gândim la acele cornulețe cu magiun. Yummi!
Pădurea e plină de tot soiul de ciuperci, care mai de care mai gustoase. Ciulește urechile la ghid și fură-i un pic din experiență. Cu siguranță îi vei mulțumi mai târziu.
În sat faceți o vizită localnicilor, ascultați-le poveștile, schimbați o vorbă bună și încercați-le produsele. Nu vei mânca în altă parte brânză și urdă mai bune ca la vecinul de pe dealul de sus, ceapă și murături mai gustoase ca la bătrânica din drum, iar cafeaua va ieși extrem de gustoasă cu laptele proaspăt din zonă.
Luați și pentru acasă și arătați și altora cum e să trăiești o viață simplă, în comuniune cu natura.
Încheiere?
Despre Cioclovina îți pot spune multe, dar cel mai bine e să mergi acolo și să te convingi singur. Cuvintele te ajută să-ți formezi niște idei, te inspiră și îți dau un imbold, dar nu e suficient. Legendele zonei te fascinează și te îmbie la visare. Povestea Cioclovinei nu poate fi scrisă, ea trebuie simțită. Și nu oricum, ci doar în compania potrivită, alături de oamenii potriviți.
”O călătorie se măsoară cel mai bine în prieteni, nu în kilometri.” – Tim Cahill
Dragă Gherman, mioriticii îți mulțumesc și te îmbrățișează de la distanță!
0 Comments