Într-o zi oarecare la birou îmi trece pe la urechi numele ăsta ciudat - Cioclovina. N-ai cum să rămâi indiferent, mai ales că e pronunțat cu o doză destul de mare de entuziasm, chiar și de cei mai împătimiți munțomani. Cu toată geografia pe care am mâncat-o pe pâine, nici măcar nu o puteam localiza pe hartă. Și de aici a început totul...

Cioclovina - tărâm plin de legende

Cioclovina e poveste..o poveste ascunsă în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în Muntii Sureanu, unde vei găsi cele mai intense nuanțe de verde, păduri virgine în toate direcțiile, fenomene carstice de suprafață și subteran (chei, doline, peșteri și avene), oameni primitori și gospodari, care te vor primi cu brațele deschise și cu bucate tradiționale absolut savuroase.

Dar faima zonei se datorează mai ales monumentelor istorice și etnografice, și sistemului de fortificații dacice ascuns în munți. Cu toții am auzit de faimoasa cetate Sarmizegetusa Regia, și sigur am mai citit câteva rânduri despre Costești, Blidaru, Piatra Roșie, dar fascinantele legende despre tezaurul dacic și ciudata încărcătură energetică care te însoțește pretutindeni, vor rămâne întiparite pe file de poveste și le vei descoperi doar dacă te vei perinda pe cărările pline de mister din Cioclovina.

Mioriticii pe urmele cercetașilor

Doi prieteni se gândeau să fugă în munți câteva zile, pe urmele dacilor din Cioclovina. Și în timp ce se gândeau, vestea a ajuns și pe la alte urechi de munțoman.

9 prieteni plănuiau deja traseele și au început să răspândească entuziasm și nerăbdare. Vorbeau cu atât de mult patos despre tărâmuri fermecate încât au stârnit curiozitate în lumea iubitorilor de munte. Așa ca..

23 de mioritci au renunțat la confortul și nebunia din marile orașe, și au luat calea muntelui.

În inima parcului am descoperit o locuință tradițională restaurată, transformată în centru cercetășesc, un loc fascinant ‘creat de oameni pentru oameni’. E imposibil să nu simți energia locului.. un simplu exercițiu de imaginație te poate transpune în incredibila lume a cercetășiei, unde mii de copii au invățat de-a lungul anilor să trăiască simplu și frumos, în comuniune cu natura.

Profit de ocazie să le mulțumesc tuturor liderilor care sunt ‘gata oricând’ să contribuie la educarea tinerilor și își rup din timpul lor pentru a ‘crea o lume mai bună’.

Gata oricând! Tot înainte

Cercetători de drumuri sfinte

Voi ce-ntrupați în gand și dor

Speranța-ntregului popor,

Din bucurie și lumină

Urziți o inima senină

Și peste a grijilor povară

Cântați un imn de primăvară!

Imnul Cercetașilor - Cincinat Pavelescu

Ce poți să-ți dorești mai mult?

Vreme bună? Am avut, și la pachet cu mult noroc. Companie plăcută? Fu și asta.

Atunci ce ar putea lipsi? Orice tură are o cireașă de pe tort, un element declanșator care înveselește orice conversație, fascinează și răspândește buna dispoziție. În cazul nostru este vorba despre G., un ghid, cercetaș și om excepțional, care a transformat șederea noastră pe tărâmurile de basm din Cioclovina într-o poveste demnă de împărtășit nepoților.

Nici nu ne întorceam bine din trasee că el era deja cu chitara în brațe..și nu o mai lăsa din maini până dimineața. Ne e atâââât de dooooor..

Ce e de văzut în Cioclovina?

Complexul Carstic Ponorici - Cioclovina

Rezervația cuprinde 67 de peșteri și avene, cele mai importante fiind Peșterile Cioclovina cu Apă (Ponorici), Cioclovina Uscată și Valea Stînii. Cei mai curajoși dintre noi se pot aventura și în misterioasa lume subterană, unde pot admira o multitudine de galerii, care mai de care mai ciudate, mărgele de chihlimbar, depozite de guano-fosfați și resturi scheletice. Desigur, comorile peșterilor și poveștile cel putin ciudate ale localnicilor vor fi la ordinea zilei.

Cetatea Dacică Piatra Roșie

Nu departe de locul de campare te așteaptă o cetate enigmatică, înconjurată de prăpăstii amețitoare - Cetatea Piatra Roșie. Aceasta face parte din sistemul de fortificații din jurul capitalei dacice Sarmizecetusa Regia, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO. Deși aici nu vei găsi vestigii impresionante cum au alte cetăți, cu siguranța vei vedea lucruri deosebite, cum ar fi drumul pavat care străbate pădurea, iar amplsarea acesteia, pe un vârf stâncos, îți va oferi priveliști spectaculoase.

Fundatura Ponorului

Denumită și ‘Palma lui Dumnezeu’, Fundatura Ponorului este unul dintre cele mai pitorești locuri din țară, fiind foarte des căutat de fotografii de peisaj. Râul Ponor șerpuiește pe fundul depresiunii până când este înghițit de stâncă, formând astfel ponorul. Zona este înconjurată de peisaje de poveste - stâne, cai sălbatici, garduri din lemn, căsuțe tradiționale, căpițe de fân, și de multă liniște.

Piatra Țâfla

Pentru cei ce vor să vadă o mare de verdeață, presărată cu casuțele localnicilor și măreția Retezatului în depărtare, trebuie să urce pe Vârful Țâsfla. E un traseu scurt, nemarcat, din spatele locului de campare, pe care te sfătuim să-l străbați pentru a admira apusul.

 

Cetățile Costești - Blidaru - Sarmizecetusa Regia

Cetățile fac parte din cele 6 fortărețe dacice din Munții Orăștie, incluse și ele în Patrimoniul UNESCO.  Cea mai impresionantă rămâne capitala regatului dac - Sarmizecetusa Regia, singura care are drum de acces cu asfalt. Deși cetățile sunt incluse într-un traseu turistic, cu marcaj bun, recomandăm deplasarea cu mașina, pentru a scuti din timp.

Obiectivele prezentate mai sus sunt cele pe care am reușit să le vizităm în 5 zile, și pe care le recomandăm cu mare drag. Alte locuri faine pe care le poți vedea în zonă sunt Peștera Bolii și Cheile Băniței, Cheile Crivadiei și Cetatea Fețele Albe, motive în plus pentru noi pentru a ne reîntoarce.

Mierea de Cioclovina

Dacă nororcul este de partea ta și G. are suficient timp liber, pe lângă faptul că va fi un ghid excepțional pe trasee, te va învața o gramadă de chestii faine despre apicultură și vei avea ocazia să deguști miere de calitate, din mană de pin, cu iz de Cioclovina. Nu-i rata poveștile!

Bucate tradiționale

Înainte de a intra în parc trebuie să te oprești în orașul Călan pentru provizii consistente de pâine cu cartofi, cornulețe cu magiun, lașcă (tăiței de casă) și pentru renumiții virșli (cârnați tradiționali). Noi și azi ne mai gândim la acele cornulețe cu magiun. Yummi!

Pădurea e plină de tot soiul de ciuperci, care mai de care mai gustoase. Ciuleste urechile la ghid și fură-i un pic din experiență. Cu siguranță îi vei mulțumi mai târziu.

În sat faceți o vizită localnicilor, ascultați-le poveștile, schimbați o vorbă bună și încercați-le produsele. Nu vei mânca în alta parte brânză și urdă mai bune ca le vecinul de pe dealul de sus, ceapă și murături mai gustoase ca la bătrânica din drum, iar cafeaua nu va fi perfectă decat cu laptele proaspăt din zonă. 

Luați și pentru acasă, și arătați și altora cum e să trăiești o viață simplă, în comuniune cu natura.

Încheiere?

Despre Cioclovina îți pot spune multe, dar cel mai bine e să mergi acolo și să te convingi singur. Cuvintele te ajută să-ți formezi niște idei, te inspiră și îți dau un imbold, dar nu e suficient. Legendele zonei te fascinează și te îmbie la visare. Povestea Cioclovinei nu poate fi scrisă, ea trebuie simțită. Și nu oricum, ci doar în compania potrivită, alături de oamenii potriviți. 

‘O călătorie se măsoară cel mai bine în prieteni, nu în kilometri.’ – Tim Cahill

Dragă G., mioriticii îți mulțumesc și te îmbrățișează de la distanță!

Urmărește-ne pe social media ca să fii la curent cu năzbâtiile pe care le punem la cale.

#HaiCuNoi să #RupemNorma!

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous reading
Cioclovina – pe urmele dacilor
Next reading
Racing World Series in China