”Ce fain ar fi să dormim într-un camping!”
De câte ori te-ai gândit la asta, dar ai ajuns tot în locuri cel puțin confortabile? Auzi tot felul de povești despre drumețiile la cort, care mai de care mai ciudate, și chiar nu știi ce să mai crezi. Oare chiar merită?
Răspunsul este de trei ori DA! Și hai să-ți explic de ce. 🙂
Ai libertate totală
Dacă alegi o vacanță la cort, scapi automat de stresul căutărilor și rezervărilor de pensiuni online și nu există niciun risc ca vacanța ta să fie anulată. Te poți ”caza” când vrei, cum vrei și unde vrei. Evident, respectând câteva reguli de bun simț specifice muntelui.
Te conectezi cu natura
În cazul meu, sunetul greierilor în miez de noapte și ciripitul păsărilor dimineața sunt cele mai frumoase momente la cort. Dar nu e numai asta. Când mergi cu cortul în spinare îți poți alege singur ce peisaje vrei să vezi când te trezești dimineața și este un prilej unic de relaxare și meditație.
Îți îmbunătățești sănătatea
S-a demonstrat că dormitul la cort poate vindeca insomniile și durerile de spate. În același timp ești expus la aer curat o perioadă mai îndelungată, fapt ce-ți aduce o grămadă de beneficii pentru sănătate.
Este muuult mai ieftin
Taxele de camping sunt mult mai mici decât cele de la pensiuni, iar uneori nici nu există. Știm cu toții cât de greu este să găsești o cazare bună în perioada vacanțelor. ”Cu căsuța în spinare” vei uita definitiv de timpul pierdut cu rezervări.
Îți vei face o grămadă de prieteni noi
Unul din cele mai frumoase beneficii ale drumețiilor la cort este socializarea. În camping de cele mai multe ori vei întâlni oameni minunați, cu pasiuni comune, dornici de a împărtăși povești, cu care vei lega prietenii trainice. Cu puțin noroc vei da și peste chitariști și pasionați ai muzicii folk, care îți vor înveseli serile, în jurul binecunoscutului foc de tabără.
Am reușit să te conving? Hai să trecem la următorul pas - alegerea echipamentului pentru camping.
Ce tip de cort aleg?
Înainte să mergi la cumpărături, trebuie să te gândești la modul cel mai realist unde vei folosi acel cort. Vrei să-l porți în rucsac în drumeții sau îl va căra mașina până în camping? Ai nevoie de ceva mai mult spațiu pentru confortul personal sau te simți confortabil indiferent de situație?
Iată câteva sfaturi:
- Ia în considerare anotimpul în care vei folosi cortul. Corturile de iarnă au o greutate mai mare, pentru că au un număr suplimentar de bețe și diferă materialul de fabricație. Dacă turele de iarnă la cort nu te reprezintă, un cort de 3 sezoane este suficient din toate punctele de vedere.
- Capacitatea pe care o indică producătorii este foarte optimistă și nu prea corespunde idealurilor noastre de confort. Pentru o tură simplă de 2-3 zile, cu bagaj mic, un cort de 2 persoane este ok pentru un cuplu, dar dacă planuim creasta Făgărașului, trebuie să alegem un cort mai mare.
- Greutatea este unul din cele mai importante aspecte. Urcările abrupte prin munți te vor convinge. 🙂 Dar dacă nu vrei să cari cortul pe trasee, nu mai e nevoie să te uiți la greutate. Va trebui să alegi unul cât mai încăpător și, eventual, ușor de montat în camping.
- Trebuie să reziste indiferent de condițiile climatice, așa că atenție mare la impermeabilitate și la materialele din care sunt fabricate.
Ce fel de haine iau cu mine?
Știi care sunt hainele pe care trebuie să le iei în tură, dar dacă alegi o drumeție la cort, lucrurile stau puțin diferit. Chiar dacă vara sunt 20-30 de grade și îți vine să dai jos și pielea de pe tine, noaptea, pe creste, pot fi și temperaturi cu minus. Aruncă în rucsac polarul ăla extra pe care nu-l folosești niciodată și o pereche de șosete de lână. S-ar putea să-ți folosească.
Ce echipament am nevoie?
Deși este puțin mai greu să ai parte de un somn confortabil și odihnitor la cort, cu echipamentul potrivit poți face față cu brio oricărei situații.
Sacul de dormit
- Un sac nu face altceva decât să rețină aerul cald și să formeze un strat protector în jurul tău. Deci nu te aștepta să te încălzească.
- Alege-l în funcție de sezonul și de locurile în care presupui că-l vei folosi cel mai des. Dacă alegi drumețiile de vară, un sac de 3 sezoane este potrivit pentru orice tip de organism, și nu te vor surprinde nici temperaturile scăzute din timpul nopții.
- Temperatura de confort este foarte importantă. Trebuie să știi că oamenii sunt diferiți, iar gradele de confort date de producători sunt calculați ca o medie. O femeie întotdeauna va avea nevoie de un sac puțin mai călduros, iar senzația de frig poate fi amplificată și de oboseală sau foame. Atenție! Temperatura extremă este cea care te va ține în viață în caz de condiții meteo neprevăzute și nu se referă la temperatura de confort.
- Ai grijă să alegi un sac pe mărimea ta. Dacă vei cumpăra un sac prea mare, va fi un volum în plus de aer între corp și sac, deci căldura se va păstra mai greu.
- Verifică-i umplutura. Pe piața există saci cu umplutură naturală sau sintetică, fiecare cu avantajele și dezavantajele aferente. Dacă vei alege un sac de puf vei avea un confort termic mai bun și o greutate mai scăzută, dar dacă se udă, se usucă foarte greu și își pierde calitățile termoizolante. Un sac sintetic este exact invers, având un preț mult mai scăzut.
Izoprenul sau salteaua gonflabilă
Și acestea diferă în funcție de anotimp și specificații. Deși este mai voluminos și mai scump, un izopren de 4 sezoane te va ajuta în orice situație și îl poți folosi în orice anotimp. Cei mai friguroși și în căutare de confort își pot cumpăra și o saltea gonflabilă, pe care o pot folosi, sau nu, împreună cu izoprenul.
Echipamentul pentru gătit
Nu căra toată bucătăria cu tine. Pe munte ai nevoie de foarte puține lucruri, iar gătitul nu va fi neapărat o prioritate. Încearcă să alegi materiale ușoare, cum ar fi plasticul, inoxul sau titanul, și lasă acasă argintăria de la bunica. Astfel, echipamentul pentru gătit este compus din:
- tacâmuri: spork (lingură + furculiță), briceag
- farfurii, castroane pentru fiert apa, cană
- arzător (Primus) și butelie
- brichetă sau chibrituri
- saci menajeri
Alte articole necesare
Deși la prima vedere au o importanță mai mică, fără ele vacanța ta se poate transforma rapid într-o amintire neplăcută. Așa că nu uita să arunci în rucsac și:
- Trusa de prim ajutor și un mic kit pentru reparații
- Trusa de igienă și prosop tehnic
- Frontală și baterii de rezervă
- Hartie igienică, care te poate ajuta și cu umezeala din bocanci
- Cremă și strugurel cu protecție UV
- Fluier pentru semnalizare în caz de pericol
- Cordelină pentru uscat hainele sau pentru situații de urgență
- Dopuri de urechi (neapărat).
Ce mâncăm?
Mâncarea ne ocupă cel mai mult spațiu din bagaj, cântărește destul de mult și, de cele mai multe ori, nici nu o mâncăm pe toată. Treaba aia cu ”ia la tine doar cât crezi că mănânci” o să vină odată cu experiența. Chiar și atunci când te-ai prins care-i mersul, e bine să ai în rucsac o conservă în plus, pentru ”situații de urgență”.
Înainte să faci lista de cumpărături, ține cont de câteva ponturi:
- să fie cât mai ușoare
- să nu se strice la schimbări bruște de temperatură
- să-ți dea energie și să le poți digera rapid
- să nu fie voluminoase și să le poți ambala ușor.
Fiecare organism este diferit, iar ce-mi face mie bine s-ar putea să nu te mulțumească pe tine. Degeaba îți spun eu că vara e mai bine să iei multe fructe pe traseu în loc de clasicele sandvișuri, dacă ție îți chioraie mațele la o oră după ce le-ai mâncat. Nu aștepta rețetele altora, crează-ți stilul propriu. Experimentează!
Reguli generale de campare
1. Alegerea locului pentru campat se face în funcție de nevoile grupului. Cu timpul, dușul nu va mai fi o prioritate și vei încerca să campezi cât mai aproape de trasee. Indiferent de alegere, trebuie să ții cont de câteva reguli:
- Respectă regulile de parc și din ariile protejate. În general, în munții de la noi sunt doar câteva locuri special amenajate pentru camping, iar aprinderea focului nu prea este permisă.
- Alege un loc în care să fii în siguranță. Căuta o sursă de apă, dar nu-ți pune cortul fix în buza râului, ideal ar fi sub un copac sănătos, pentru a te feri cât de cât de soare și de ploaie, într-un loc uscat, fără sa fie înclinat sau acoperit de pietriș și crengi.
- Nu modifica zona de campat, nu te apuca să rupi crengi doar pentru că ți se pare că ai găsit locul ideal de cort. Cu siguranță vei găsi ceva mai potrivit dacă te vei strădui puțin.
2. Nu lăsa mâncarea în cort, pentru a te feri de animalele sălbatice și de câini. Plasa cu alimente trebuie să fie închisă și agățată într-un copac, cât mai sus și cât mai departe de locul de campare.
3. Respectă-ți vecinii de cort și de camping
În camping vei întâlni o mulțime de oameni faini cu care te vei împrieteni rapid și îți vei face amintiri frumoase. Dar asta se va întâmpla doar dacă vei ști să aplici câteva reguli de bun simț:
- salută-ți vecinii și păstrează o atitudine pozitivă
- pune-ți cortul la o distanță rezonabilă față de celelalte
- limitează gălăgia și respectă orele de odihnă
- folosește cu bun simț spațiile comune din camping
4. Nu lăsa nimic în urma ta
Indiferent că ești într-un parc natural sau într-un camping amenajat, gunoaiele și resturile de mâncare vor încăpea cu siguranță în rucsac, la fel cum au fost cărate până acolo. Doar așa poți fi sigur că acele lucruri de care nu mai ai nevoie vor ajunge într-un spațiu special amenajat pentru deșeuri și nu într-un râu sau în cine știe ce groapă ascunsă prin pădure. Evită să te speli pe mâini sau pe dinți în apropierea râului și nu curăța vasele și hainele cu detergenți toxici.
Concluzii
Acum că ai aflat tot ce aveai nevoie pentru o evadare cu cortul în spinare, aventurează-te măcar câteva zile de probă, eventual în apropierea unei cabane. Astfel te vei simți în deplină siguranță și vei avea un loc sigur de retragere, în caz că va apărea o situație neprevăzută.
Oricât de dramatică va fi prima ta experiență la camping, după ce vei ajunge acasă și te vei gândi la tot ceea ce ai simțit în acele momente de detașare de lume, în inima munților, alături de toți acei oameni minunați, cu siguranță vei recunoaște că ai fost cucerit iremediabil.
0 Comments